Home » Wildplukken in Maassluis

Wildplukken in Maassluis

Dat er ook in de natuur heel wat eetbaars te vinden is, ondervonden de stadstuinders deze week tijdens een Wildplukwandeling!

Op woensdag 5 oktober gingen een aantal stadstuinders, samen met vrijwilligers van het Duurzaamheidscentrum Maassluis mee met een wandeling onder leiding van Bosbaas, die heel veel van wildplukken weet. Er werd verzameld bij de ingang van Natuurspeeltuin Avonturis waar hij ons direct al een wildplukproduct liet proeven: vlierbloesemsiroop. Naast de bloesem is aan deze siroop ook kruidnagel, tijm en gember toegevoegd. Het smaakte heerlijk.

verzamelen voor de start van de wandeling

Berenklauw
We wandelden eerst in het verlengde van de dijk richting het Sterrenbos. Onze gids wees ons daar o.a. al op de brandnetel en de kleine berenklauw. Hoewel de grote versie onlangs nog negatief in het nieuws kwam vanwege de nare brandwonden die je door het sap kunt krijgen, blijkt de kleine berenklauw een veel vriendelijker plant. De zaden die nu te oogsten zijn, zijn in gemalen vorm bruikbaar als specerij en in het vroege voorjaar is het (nog opgerolde blad) ook erg smakelijk.

Bottels en bessen
In dit seizoen zijn er natuurlijk volop bessen. O.a. de bottel van de rimpelroos, bramen, de duindoorn, meidoorn en sleedoorn kwamen we onderweg tegen. Allemaal eetbaar hoewel soms wel wat wrang of zuur en daardoor dus beter te verwerken in sap en jam waar nog de nodige suiker aan toegevoegd wordt.

bottel van de rimpelroos pas wel op voor het zaad! het is de basis voor jeukpoeder

bottel van de rimpelroos
pas wel op voor het zaad! het is de basis voor jeukpoeder

Zeegroenten
Na de bosschages vervolgden we onze tocht langs de Nieuwe Waterweg. Daar kwamen we allerhande zeegroenten tegen zoals de raket (wilde rucola), zeedistel, zeemelde en zeekool. We proefden kleine stukjes blad die een zilte smaak hadden. Op de terugweg kwamen we onder meerĀ  de Japanse duizendknoop tegen. Een exoot waar natuurbeheerders geen fan van zijn. De jonge scheuten van plant schijnen echter goed eetbaar te zijn en doen denken aan rabarber.

zeegroenten langs de Nieuwe Waterweg

zeegroenten langs de Nieuwe Waterweg

Over Bosbaas
Bosbaas organiseert wildplukwandelingen in de regio Den Haag, Rotterdam en ook elders in het land en is lid van het Wildplukgilde. Je kunt hem volgen op facebook en er zijn columns van zijn hand te vinden op www.hofvandelfland.nl

Deze wandeling in Maassluis werd georganiseerd door Stadstuinen Maassluis en is mogelijk gemaakt door ondersteuning van Eetbaar Rotterdam en De Groene Motor.